Dla miłośników kuchni, jaka zapełni żołądek po brzegi, pozwalając na niebagatelne poczucie sytości, kapitalną propozycją jest kuchnia italiano, a wobec tego nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich dań na całym globie, a dania jakimi się szczycą, stały się kompatybilnymi gośćmi na stołach w mieszkaniach wielu ludzi, też Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż obok kuchni francuskiej oraz greckiej, to jedna z najbardziej kultowych kuchni, a dzieje się tak za sprawą korzystania z kolosalnej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej też przypraw, ale oraz parmezanu – sera, który ubóstwiają wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces własnej renomy kuchnia włoska zawdzięcza wspomnianym wyżej przyprawom, do których przynależą pomiędzy innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon oraz oczywiście rozmaryn. Prócz tego, Włosi uwielbiają również pomidory, oliwki, czosnek i naturalnie cebulę.
Złączenie słusznych składników z należytymi przyprawami daje niesamowite wrażenia i powoduje, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest specjalnością kuchni włoskiej i co wyróżnia ja z innych? Największym pozytywem tej kuchni jest jej różnorodność – oprócz sztampowych znanych nam dań takich, jak makaron czy pizza, kuchnia włoska proponuje znacznie więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To naturalnie w owocach morza oraz daniach mącznych i – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.