Lekarze niepokoją, że aktualnie wzrasta liczba osób schorowanych na alergię. Będzie to jedna z najbardziej legendarnych chorób cywilizacyjnych, która dotyka coraz młodsze osoby. Obecnie rośnie na przykład odsetek niemowląt dotkniętych wybranymi alergiami. Pośród tak młodych pacjentów zwykle następuje alergia na wyłonione artykuły spożywcze. Wiele niemowląt, u których uczulenie objawia się w głównej mierze zaczerwienioną oraz swędzącą skórą, cierpi z powodu alergii na laktozę, czyli białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, jakie swoje dzieci karmią piersią, powinny do głębi odstawić wszelkie produkty mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Muszą również obserwować reakcje dziecka wówczas, gdy zjedzą inne produkty potencjalnie mocno alergizujące, a w takim razie soję, jaja bądź orzechy. Jeżeli dziecko karmione jest sztucznie, należy podawać mu dobre hipoalergiczne mieszanki, w których białko krowie jest zastąpione sojowym albo w których zastosowano hydrolizat białka krowiego. W przypadku dzieci z alergią należy również mocno uważać w czasie rozszerzania diety. Wypada w głównej mierze podawać oryginalne artykuły osobno i co kilka dni.
Dzięki temu wolno będzie łatwo ustalić, jakie z nich powodują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Naturalnie zasady te dotyczą także starszych osób, u których występuje alergia na wybrane produkty spożywcze. W takiej sytuacji najprawidłowiej jest najzwyczajniej w świecie wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji nadzwyczaj istotne jest wsparcie całej rodziny. Jeżeli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najprzyzwoiciej jest, jeżeli wszyscy najzwyczajniej w świecie przestrzegają należytych zasad diety oraz nie jedzą mleka lub towarów zawierających orzechy.